Katalysator minskar utsläpp från vedkamin

2015-07-10 13:27  
Keramskumfiltret med katalysatorn minskar utsläppen från vedkaminer. Foto: Fraunhofer IKTS

Med ett keramfilter i vedkaminen minskar utsläppen av sot och kolmonoxid så att värmekällan klarar de tyska utsläppskraven.

Det patenterade keramfilter som Fraunhoferinstitutet IKTS i Dresden tog fram åt kamintillverkaren Hark 2008, kallat Ecoplus, har nu kompletterats med en katalysator som sänker utsläppen av sotpartiklar, kolmonoxid och kolväten så att de kan godkännas för tyska och österrikiska utsläppskrav.

Gränsvärdena för vedeldade kaminer ligger i Tyskland på 40 mg/m3 sotpartiklar och 1250 mg/m3 kolmonoxid. Det nyutvecklade keramfiltret med katalysatorn, som kalls EcoplusKat, ger avgaser som ligger avsevärt under denna norm.

- Kolväten ligger bakom den lukt som uppstår vid vedeldning och som kan upplevas som obehaglig, säger Jörg Adler vid Fraunhofer IKTS. Den tydliga reduktionen av kolväten bidrar till ökad livskvalitet för de omkringboende.

Katalysatorn har testats såväl i laboratorium som i naturlig användarmiljö, där även icke tillåtna bränslen användes. Efter de nu pågående fälttesterna väntas snart katalysatorn komma ut på marknaden.

Håkan Abrahamson

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt