Kartlägger bomber i Östersjön

2011-12-06 11:14  

I ett försök att kartlägga dumpad ammunition i Östersjön presenterade på måndagen en tysk arbetsgrupp en rapport på 1100 sidor.

I tre år har arbetsgruppen letat i arkiv för att få en uppfattning om hur stora mängder som dumpats i Östersjön och Nordsjön, vilken typ av ammunition det rör sig om och var den har slängts i haven.

Arbetsgruppen konstaterar att man inte har fått en fullständig bild av ammunitionsdumpningen. Särskilt arkiv från dåvarande DDR är bristfälliga. Dessutom är det inte helt klarlagt att dumpningen skedde på den plats som anges i dokumenten. Vissa entreprenörer som fick i uppdrag att tippa ammunition över bord uppges ha gjort det närmare kusten för att spara tid och bränsle.

Undersökningen tar främst fasta på ammunition som dumpats efter andra världskriget, men noterar även sådan som blev kvar efter första världskriget.

De största mängderna har hamnat i Östersjön. I Lilla Bält dumpades exempelvis 5000 ton kemiska stridsmedel i slutet av 1940-talet. De innehåller nervgiftet Tabun. Läcker detta ut blir dock utspädningen så stor att giftet inte utgör någon fara.

Värre är det då med brandbomberna som dels släpptes av de allierade, dels överbliven ammunition som sänktes i Östersjön efter kriget. Den fosfor som frigörs förväxlas många gånger med bärnsten, vilket genom åren har fått förödande följder för ouppmärksamma samlare. Andra grupper som kan råka illa ut är trålfiskare om de får upp läckande brandbomber i näten.

Bara i tyska Östersjövatten räknar arbetsgruppen med att 1,6 miljoner ton konventionell ammunition ligger dumpad. Andra ansamlingar av kasserad ammunition finns vid Bornholm liksom öster om Gotland.

Håkan Abrahamson

Mer om: Avfall Ammunition

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt