Kärnkraftverk utreds – larm om mörkläggning av incidenter

2022-06-10 09:38  
Förehavanden vid kärnkraftverket Tricastin i Frankrike är under utredning. Arkivbild. Foto: Claude Paris/AP/TT

Franska åklagare utreder om det har skett en mörkläggning av flera allvarliga incidenter vid ett kärnkraftverk, enligt uppgifter till flera av Frankrikes största medier.

Det handlar om ett av landets äldsta kärnkraftverk Tricastin i södra Frankrike, strax norr om Avignon.

En ingenjör som arbetar där agerar visselblåsare. Enligt en polisanmälan som denne gjorde förra hösten försökte han flera gånger larma såväl energijätten EDF som miljöministern om incidenter.

Läs mer: FOI: Så ska försvaret samsas med vindkraften

Det handlar bland annat om en stor och plötslig störning vid en av verkets reaktorer under 2017, samt en översvämning inne på verket året därpå. Ingen av händelserna anmäldes till översynsmyndigheten där och då. Det handlar också om giftiga utsläpp i naturen och försök att hindra inspektörer som kommit dit.

Kärnkraft står för 70% av elförsörjningen

De misstänkta brotten skedde mellan 2017 och 2021, skriver tidningen Le Monde.

En rättskälla i Marseille säger till AFP att kärnkraftverkets ledning utreds för bedrägeri och för att ha "försatt människors liv i fara".

Kärnkraft står i dagsläget för omkring 70 procent av Frankrikes elförsörjning. President Emmanuel Macron har aviserat att ytterligare 14 kärnkraftverk ska byggas i uttalat syfte att skynda på omställningen från fossila bränslen.

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt