Kärnkraftverk kan ödelägga Manhattan

2011-03-21 07:16  

Kärnkraftsolyckan i Japan har gjort att många ifrågasatt kärnkraftsverkens existens. Ett av de mest omdebatterade kärnkraftverken finns 40 kilometer från Manhattan.

Indian Point-kraftverket vid Hudson River är ett omdiskuterat kärnkraftverk.

Licenserna för de två reaktorerna går ut 2013 och 2015 och New Yorks nyvalde guvernör Andrew Cuomo har arbetat redan under sin tid som delstatens justitieminister för att verkets licens inte ska förnyas.

I dagarna kommer Cuomo träffa kärnkraftsmyndigheten NRC för att diskutera vad som kan hända om en olycka liknande den i Japan inträffar på platsen. New York har under de senaste 300 åren drabbats av jordbävningar av magnitude 5 och starkare, skriver Dagens Industri.

På 70-talet då Indian Point byggdes var det ingen som räknade med att de skulle kunna ske en kraftig jordbävning på det här området. Men något som oroar just nu är också att det kan finnas en ökad risk för en jordbävning.

Nyligen har man nämligen sett en ny spricka som går mellan staden Stamford nordost om New York till Peekskill.

NRC har satt Indian Point som nummer ett på sin lista över riskabla kraftverk. De anser att det är mer än dubbelt så hög risk för en allvarlig olycka här som kärnkraftverket i Diablo Canyon i Kalifornien.

Oron i Peekskill är stor men invånarna på Manhattan verkar ta allt med ro. Dessutom har New Yorks borgmästare, Michael Bloomberg, sagt att de inte har råd att stänga ned anläggningen som producerar 25 procent av New Yorks elbehov.

Yvonne Edenholm

Mer om: Kärnkraft

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt