Kärnkraftsstopp halverar Vattenfalls vinst

2012-02-09 09:07  
Anläggningarna Krümmel och Brunsbüttel ägs gemensamt av energibolagen Vattenfall och Eon Foto: Vattenfall

Stängningen av Vattenfalls två kärnkraftverk i Tyskland kostar bolaget 10, 5 miljarder kronor. Det uppger energikoncernen i bokslutet för 2011. Kostnaden är lika stor som vinsten 2011.

Vattenfalls resultat sjönk 2011 med 21 procent till 10,4 miljarder kronor efter skatt. Det ska jämföras med dryga 13 miljarder kronor året innan, 2010.

Vinsten halveras av det tyska beslutet att stänga åtta äldre kärnkraftverk, bland dem Krümmel och Brunsbüttel i Schleswig-Holstein, som delägs av svenska Vattenfall.

- Jag är nöjd med det resultat vi uppnått under 2011, särskilt mot bakgrund av den stora resultatbelastningen på 10,5 miljarder SEK till följd av det oväntade tyska beslutet att avveckla kärnkraften, säger vd Øystein Løset i ett pressmeddelande i dag.

Investeringarna fortskrider dock i de kolbaserade kraftverken Boxberg och Moorburg i Tyskland, samt i tre gaseldade kraftverk i Nederländerna.

EBITA-resultatet för den nordiska verksamheten var 17,3 miljarder kronor och i Tyskland och Polen var siffran 1,1 miljarder kronor, visar bokslutsrapporten.

Vattenfall är majoritetsägare i driftbolaget för Ringhalsverket och äger 70 procent. Vattenfalls kostnad för branden i fjol uppskattas till 1,7 miljarder kronor. Sammanlagt har branden hittills kostat 2,5 miljarder.

-Vi har under 2011 haft problem i några av våra produktionsanläggningar, främst ett långvarigt stillestånd i en av reaktorerna i kärnkraftverket Ringhals. Vattenfall har självklart ett intresse av att alla våra kärnkraftverk är i drift. Samtidigt går säkerheten före allt. Vi gör allt vi kan för att våra kärnkraftverk ska leverera el till hundra procent, uppger Øystein Løseth.

Branden i Ringhals har tidigare av Vattenfall beskrivits som ett mänskligt misstag med en kvarglömd dammsugare i reaktorinneslutningen, men berodde i själva verket på vilseledande ordergivning samt brister i organisationen. Det avslöjades i Uppdrag granskning i går.

Vattenfall sålde i fjol också flera bolag i utlandet motsvarande sammanlagt 23 miljarder kronor, varav 16 miljarder kom in 2011. Samtidigt har man avtalet om fler försäljningar.

- Vi har i snabb takt genomfört och avtalat om försäljning av tillgångar som inte längre tillhör kärnverksamheten, motsvarande ett belopp av 37 miljarder SEK. Detta inkluderar försäljningen av finska verksamheter, som slutfördes i januari 2012, säger Øystein Løseth.

Bolaget arbetar också med besparingsprogram av fasta kostnader på sex miljarder kronor fram till och med 2013. Hittills har man lyckats dra ned de årliga kostnaderna med 4 miljarder kronor.

Läs bokslutsrapporten här.

Mer om: Miljö Kärnkraft

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt