Kärnkraftsförespråkare förlorade om Ringhals

2020-01-22 23:34  
Tryckvattenreaktorn Ringhals 2 stängs den 30 december. Foto: Annika Örnborg

SD, KD, M och L förlorade om att försöka stoppa stängningen av två kärnkraftsreaktorer vid Ringhals med en enda riksdagsröst. Beslutet beskrivs som den definitiva dödsstöten för den nyss avstängda reaktor 2.

– Det är otroligt olyckligt för klimatet, vi ser att vi behöver mer ren el i framtiden, inte mindre, säger Camilla Brodin, energipolitisk talesperson för Kristdemokraterna efter voteringen i riksdagen.

Men Centerpartiets energipolitiske talesperson, Rickard Nordin, var inte ledsen. Han vill inte göra back i avvecklingen av de två reaktorerna.'

– Nu hoppas jag att vi kan lägga det här bakom oss och ta hand om sådant som problemen med kapacitet och få in elen i våra städer. Och den gröna omställningen är fantastisk. Det borde vi fokusera på i stället för spel om kärnkraftverk som är gamla och trasiga, säger Nordin.

Läs mer: ”Häpnadsväckande okunskap att vilja starta om Ringhals 2”

Regeringen, som hade stöd av Vänsterpartiet och Centerpartiet, vann på den aktuella punkten med 174 röster mot 173.

SD återkommer

Sverigedemokraten Mattias Bäckström Johansson stod bakom motionen som stöddes obetingat av KD, M och L. Den gick ut på att riksdagen skulle beordra regeringen att ge statliga Vattenfall nya ägardirektiv om att hejda avvecklingen av två reaktorer i Ringhalsverket, reaktor 1 och 2.

Reaktor 2 stängdes vid årsskiftet, 1:an stängs kommande årsskifte enligt tidigare beslut av huvudägaren Vattenfall.

– Ett beklagligt beslut, säger Mattias Bäckström Johansson efter beslutet, som dock återkommer under våren med ett förslag om att undersöka förutsättningarna för att driva 1:an vidare.

Läs mer: Ringhalschefen: ”Politikerna borde ha varit mer alerta 2015”

Men även om de fyra partierna hade vunnit omröstningen, hade det varit osäkert om de båda reaktorerna hade kunnat vara kvar mycket längre. Att återstarta den stängda Ringhals 2 blir dyrt eftersom det krävs stora investeringar för att få den i säkerhetsmässigt skick. Det krävs också nya tillstånd.

Misstror Vattenfall

Vattenfall har sagt att det inte är aktuellt att slå back, beslutet är taget på affärsmässiga grunder. Det senare, affärsmässigheten, tror inte Moderatledaren Ulf Kristersson riktigt på.

– Jag tror att Vattenfall fattade sitt beslut på politiska signaler och gammal information. Det hade varit fullt möjligt att fatta nya och bättre beslut i dag. Det är jag inte ensam om att tro, säger Kristersson.

Läs mer: ”Ygeman saknar svar på hur elbehovet ska tryggas”

Han säger att han inte tänker ge upp, majoriteten kan snabbt skifta. En enda röst skilde.

– Just nu finns det en rösts majoritet för att gå vidare i en dålig riktning. Men det kommer inte att vara länge, jag tror att chanserna är mycket, mycket goda att långsiktigt slå vakt om kärnkraften som en del i klimatsmart energiförsörjning för Sverige.

(Texten har uppdaterats)

Fakta: Ringhals

Beslutet om avvecklingen av Ringhals 1 och 2 fattades 2015 då Ringhals ägare Vattenfall och Uniper inte längre såg någon lönsamhet i fortsatt drift.

Ringhals 2 togs ur drift den 30 december förra året, 2019.

Men Ringhals saga är än så länge långt ifrån slut.

Det finns tre reaktorer kvar, Ringhals 1 stänger om ett år, de övriga två, nyare reaktorerna ska ge elektricitet åtminstone 20 år till, kanske ända fram till 2060—2065.

Lars Larsson/TT

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt