”Kärnkraftens framtid avgörs inte i Japan”

2015-08-12 05:00  

Omstarten av det japanska kärnkraftverket Sendai 1 välkomnas av kärnkraftsbranschen. Men det är inte det som avgör kärnkraftens framtid, säger Tomas Kåberger.

- Om man nu lyckas starta om ett större antal reaktorer i Japan utan större problem ger det ett bra betyg till den japanska kärnkraftindustrin, att de lyckas hålla reaktorerna i bra skick under tiden de legat i malpåse. Men för kärnkraftens framtid internationellt har det ingen betydelse. Den kommer att avgöras av hur de nya reaktorbyggena i exempelvis USA och Kina presterar ekonomiskt, i förhållande till andra energitekniker. Skulle det däremot inträffa ytterligare någon incident eller olycka med den japanska kärnkraften skulle det ha stor negativ inverkan, säger Tomas Kåberger, professor, ledamot av Japan Renewable Energy Fund och tidigare generaldirektör för Energimyndigheten.

Kärnkraftbranschens internationella lobbyorganisation World Nuclear Association ser däremot den japanska återstarten som mycket viktig för kärnkraftens framtid:

- Det handlar om att återvinna människors förtroende. Det japanska folket behöver se att reaktorerna fungerar effektivt och tillförlitligt, säger Agneta Rising, generaldirektör för World Nuclear Association i ett uttalande. Hon fastslår också att Japan med 43 reaktorer är en viktig del av den globala industrin och att stoppet i Japan också varit kännbart för övriga medlemmar.

Bakgrunden är att samtliga japanska kärnkraftverk successivt tagits ur drift efter olyckan i Fukushima 2011. Landet har varit mycket beroende av kärnkraft för sin energiförsörjning, eftersom man saknar egna tillgångar på energiråvara. Efter stoppet har Japan fått importera dyr naturgas för elframställning och även gjort stora energibesparingar.

Regeringen beslutade nyligen att kärnkraftverk skulle få återstartas om de klarade nya, hårdare säkerhetskrav, trots att en stark opinion protesterade. Enligt Tomas Kåberger handlar regeringens beslut om rädsla för ekonomiskt kaos:

- Var och en av de åtta regionerna i landet har ett energibolag med monopol. Mellan regionerna finns ingen gemensam elbörs eller utbyte. Reaktorerna är mycket högt värderade tillgångar i energibolagen. Läggs de ner tvingas bolagen skriva ner sina tillgångar och kanske gå omkull. Då skulle också bankerna dras med i fallet och den risken törs inte regeringen ta.

Själv deltar Tomas Kåberger i arbetet med att utveckla förnybar energi i Japan:

- Landet har stora egna naturtillgångar för vindkraft och solkraft. All annan energi tvingas man importera.

 

Prenumerera på Ny Tekniks kostnadsfria nyhetsbrev!

 

Eddie Pröckl

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

Här är reglerna för kommentarerna på NyTeknik

  Kommentarer

Dagens viktigaste nyheter

Aktuellt inom

Debatt