Kärnkraften tar åter fart

2014-06-27 13:53  

Kärnkraften är långt ifrån uträknad konstaterar atomenergiorganisationen Iaea. 72 nya reaktorer är under konstruktion.

Enligt Iaea finns det runt om i världen 435 reaktorer. Ytterligare 72 är på gång. Fram för allt byggs det kärnkraft i den nya stormaktskvartetten Brasilien, Indien, Kina och Ryssland.

I Kina byggs 29 nya reaktorer, Ryssland har tio nya på gång, Indien sex. Brasilien bygger anläggningen Angra dos Reis vid Atlantkusten.

Även om alla reaktorer står stilla inför den stundande sommarvärmen i Japan så finns flera ansökningar om att återstarta reaktorer i landet under hösten.

I en betraktelse i tidningen Handelsblatt konstateras att det i dagarna är tre år sedan politikerna fattade beslutet av avveckla kärnkraften till 2022. Här ger man förre förbundskanslern Gerhard Schröder rätt när han kritiserar det överilade avvecklingbeslutet.

Andra ledande politiker misstänks också inse att man gör sig av med värdefulla kärnkraftverk i förtid, en offentligt säger man inget.

"Hellre köper man in kärnkraftel från grannländerna" kommenterar artikeln.

De senaste dagarna har leveranser av kärnkraftel diskuterats med grannar som Frankrike, liksom med Ryssland. Ett planerat kärnkraftverk i Kaliningrad skulle kunna exportera el till Tyskland via en kabel i Östersjön.

Handelsblatt avslutar med en kommentar från ryska energijätten Rosnefts ordförande Igor Setschin, i en fråga om hur han bedömde den tyska energiomställningen:

"Vi kan alltid hjälpa er om ni skulle få brist."

Håkan Abrahamson

Mer om: IAEA Kärnkraft

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt