Kärnkraften har tappat fart globalt efter Fukushima

2013-02-22 13:48  
Japan rasar i produktionsligan.

Kärnkraften backade globalt 2012, och producerade högst 2 350 TWh, den lägsta nivån sedan 1998. Det är främst Japan som stängt ner nästan alla sina reaktorer. Även i USA, Frankrike och Belgien minskade produktionen medan den ökade i Sverige och Kina.

Preliminär statistik som Ny Teknik tagit fram visar att Japan, världens tredje största kärnkraftsnation 2010, efter Fukushima-katastrofen nu har halkat ner till 18:e plats. Sedan sommaren 2012 är bara två reaktorer i drift. 2010 producerade Japans reaktorer 280 TWh, 2012 endast 17 TWh.

Kärnkraften har backat i ytterligare ett antal länder, som USA och Frankrike, men har ökat i Kina, Ryssland, Sverige, Spanien och Indien.

Det finns 435 reaktorer i drift i världen, enligt IAEA:s databas. Det är inga stora förändringar. Enstaka reaktorer har stängts för gott under året, i USA, Storbritannien, Spanien och Kanada. En reaktor i Kina och två i Sydkorea togs i drift.

Det som hänt är i stället att de befintliga reaktorerna går sämre. I USA har kärnkraften i ganska många år gått väldigt bra, men nu har flera gamla reaktorer haft årslånga stopp och går en osäker framtid till mötes. En stängs i vår. Nya reaktorer ska snart börja byggas.

I Korea har allvarliga säkerhetsproblem lett till långa stopp, så att fler reaktorer producerat mindre el.

I Belgien har två reaktorer (av sju) stått stilla sedan i somras, då tusentals defekter konstaterades på reaktortankarna. De står fortfarande stilla. En politiskt beslutad avveckling av två andra reaktorer ska genomföras 2015.

Även i Frankrike minskade kärnkraften 2012, men det beror enligt Élictricité de France på att det var ett ovanligt gott år 2011.

I Tyskland stängdes ett antal reaktorer under 2011, vilket förklarar minskningen även 2012.

I Storbritannien stängdes två reaktorer 2012. Därmed är 29 reaktorer stängda, och flera av de 16 som är i drift ska stängas de närmaste åren.

Bland länder som ökade finns framför allt Kina och Ryssland. Kina bygger mest kärnkraft i världen följt av Ryssland.

Huruvida 2012 var en tillfällig nedgång eller om produktionen kommer att vända uppåt igen är svårt att veta. Att kärnkraftens relativa betydelse minskar är dock klart. Kärnkraften gav 17 procent av all elproduktion på 1990-talet. Nu är den 10 procent.

Fredrik Lundberg

Mer om: Energi Fukushima

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt