Kapten för oljetanker döms för miljökatastrof

2016-01-27 06:35  
Bilden ur en video visar hur oljetankern Prestige gått på grund. Vid olyckan rann 63 000 ton olja ut i havet, vilket ledde fram till en av Europas värsta miljökatastrofer.

Högsta domstolen i Spanien finner att kaptenen på oljetankern Prestige, som bröts sönder utanför spanska kusten 2002, är skyldig till en av Europas värsta miljökatastrofer. Även det brittiska bolag som försäkrat skeppet och ägaren befinns skyldiga.

Domstolen rev upp en tidigare dom som friade kaptenen Apostolos Mangouras. Han döms nu till två års fängelse.

Mangouras sjömanskap var, enligt HD, inte bara farligt, "han skapade också en allvarlig risk, i synnerhet med tanke på den kraftigt nedsmutsande karaktären hos innehållet han transporterade".

Prestige hamnade i problem i hård sjö i november 2002. Sex dagar senare, skadad och på drift, bröts tankern itu utanför Galiciens kust.

Vid olyckan rann 63 000 ton olja ut i havet och smutsade ned en 2 980 kilometer lång kustlinje i Spanien, Frankrike och Portugal. Läckaget orsakade enorma skador på djurliv och miljö samt fiskeindustrin i regionen.

   

  

   

Prenumerera på Ny Tekniks kostnadsfria nyhetsbrev om miljö!

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

Här är reglerna för kommentarerna på NyTeknik

  Kommentarer

Dagens viktigaste nyheter

Aktuellt inom

Debatt

COMSOL