Kapplöpningen om metanol har börjat

2010-11-16 23:00  
De två massabruken i Rottneros ska bidra med råvarand till en av de planerade metanolfabrikerna. Björn Gillberg är med och planerar tre metanolfabriker på olika platser i landet. Foto: Rottneros samt Stefan Lindblom/Scanpix. Grafik: Jonas Askergren.

Det finns ingen metanolfabrik baserad på biomassa i världen ännu. Men det finns planer på minst fyra fabriker i Sverige.

<p>Ända sedan Ole Terland tillträdde som vd för pappersmassatillverkaren Rottneros för drygt två år sedan har han funderat på att starta en metanolfabrik. </p> <p>Förklaringen är enkel. Råvaran som Rottneros använder, skogen och veden, blir allt dyrare.</p> <p>-Vi måste helt enkelt göra något för att höja förädlingsgraden och betalningsviljan för våra produkter eller sänka produktionskostnaden genom synergier med annan produktion, säger han.</p> <p>Ett alternativ han tänkt på är metanoltillverkning av biomassa. </p> <p>-Politikerna skriker ju efter förnybara energikällor. Och det brukar ju vara bra att producera något som någon vill ha. </p> <p>Tanken är att metanolfabriken ska placeras i anslutning till något av Rottneros två pappersmassabruk. Där finns synergieffekterna i form av biomassa, mark, logistik och energi. Så lokaliseringen av metanolfabriken är given. Antingen </p> <p>i Vallvik i Hälsingland eller i Rottneros i Värmland. </p> <p>Ole Terland uppskattar att det handlar om en investering på två-tre miljarder kronor. </p> <p>- Frågetecknet är förstås lönsamheten. Och det analyserar vi nu, samtidigt som vi aktivt söker finansiärer. Jag skulle föredra att ha en partner på skogsägarsidan, så att vi har råvarusidan med. </p> <p>Någon tidsplan kan han inte lämna innan valet av partner är klart. </p> <p>Om han väljer att lokalisera metanolfabriken vid Rottneros-bruket utanför Sunne, blir han nästan granne med Björn Gillbergs planerade metanolfabrik i Hagfors. </p> <p>Men Ole Terland ser inga fördelar med att samarbeta med Gillbergs bolag Värmlandsmetanol.</p> <p>- Vi uppnår bara synergier om vi lokaliserar metanolfabriken intill våra egna bruk. Och Värmlandsmetanol kan varken hjälpa oss med kapital, skog eller metanoldistribution. </p> <p>Björn Gillberg är med och planerar tre metanolfabriker på olika platser i landet. Fabriken i Hagfors har planerats i många år, och ska tas i bruk 2014. </p> <p>Fabriken i Kumla är tänkt att placeras i anslutning till avfallsföretaget Sakabs anläggning. Där samarbetar Gillbergs bolag med företagen Sakab, Eon, Peab och Kumla kommun. </p> <p>Björn Gillberg är mer hemlighetsfull när det gäller den tredje fabriken. Han avslöjar bara att den ska lokaliseras "norröver" och ha ungefär samma kapacitet som den i Hagfors. </p>

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt