Kapplöpning mot första lysdiodkontoret

2008-06-27 12:25  

Stockholms stad säger sig vara först i Europa med att använda enbart lysdioder som kontorsbelysning. Detsamma hävdar Philips som utrustat ett prestigekontor på Champs-Elysée med de energisnåla dioderna.

Det blev i det närmaste dött lopp mellan Stockholm stad och lysdiodsjätten Philips. I går eftermiddag gick Energicentrum vid Miljöförvaltningen i Stockholms stad ut med ett pressmeddelande där man säger sig vara först i Europa med att låta lysdioder stå för all belysning på ett kontor. Ett dygn tidigare gick Philips ut med samma budskap. Fast företaget säger sig vara först i hela världen.

Båda är ute efter samma fördelar med den nya belysningstekniken. Låg energiförbrukning och långa livstider. Dioderna innehåller dessutom varken bly eller kvicksilver.

Nicolas Heyum i Stockholm stad har suttit i en dryg månad i Miljöförvaltningens energisnåla kontorsrumm. Punktbelysningen över skrivbordet, lamporna som lyser upp whiteboard-tavlorna och allmänljuset – allt är lysdioder. Och han är nöjd.

- Det funkar bra. Vi har provat lite olika varianter, dels ett något gulare ljus, dels ett vitare. I början kändes det vita lite ovant, men nu tänker jag inte på det längre, säger han.

Energiförbrukningen sänktes med cirka 30 procent, trots att rummet numera är ljusare än tidigare. Livslängden ska vara 50 000 timmar, enligt professor Lars Bylund som anlitats som konsult. Nu ska Stockholm stad byta ut delar av den befintliga belysningen i Stadshuset, Medeltidsmuseet och Stadsmuseet mot lysdioder.

I Paris har ett flådigt kontor på Champs-Elysée 100 utrustats med ett stort antal lysdioder från Philips. Rum såväl som korridorer. ”En milstolpe i belysningshistorien”, enligt Philips.

Charlotta von Schultz

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt