Känsligare mätmetoder är ett måste

2012-08-17 07:10  

Syntetiska hormoner från p-piller skadar fisk och grodor redan vid extremt låga doser. Så låga att metoder saknas för att spåra så låga halter till rimlig kostnad.Miljökemister i Umeå arbetar för att få fram nya mättekniker.

Hos tre svenska reningsverk ligger hormonhalter i det renade avloppsvattnet mellan 27 och 3,5 gånger så högt som det gränsvärde som nu föreslås av EU (0,4 nanogram per liter), enligt mätningar från Naturvårdsverket.

Hur högt värdet blir när avloppsvattnet spätts ut i vattendraget blir avgörande för om extra reningssteg kommer att krävas.

Men att mäta bråkdelar av nanogram per liter vatten är knepigt.

– De går att mäta, men jag har inte de analysmetoderna i dag, säger Jerker Fick, miljökemist vid Umeå universitet och verksam inom forskningsprojektet Mistrapharma. De mätmetoder som finns är väldigt dyra om man ska göra dem rutinmässigt.

Han och hans kolleger arbetar nu intensivt för att få fram billigare metoder, som kan användas av många laboratorier. Det krävs om en kontinuerlig övervakning måste till. Men att värdena skulle vara för lågt satta tycker han inte.

– Det syntetiska hormonet etinylestradiol är väldigt potent och forskare har sett biologiska effekter på fiskar vid väldigt låga nivåer, säger Jerker Fick.

För det antiinflammatoriska läkemedlet diklofenak finns inga mättekniska problem. Jerker Fick visade tidigare i år att vattnet utanför Kungs- ängsverket i Uppsala och Stadskvarnen i Skövde har 9 respektive 2,5 gånger högre halter än de nu förslagna gränsvärdena.

Tre värstingar upp på listan

17-alfa-etinylestradiol. Finns i p-piller.

Diklofenak. Finns i anti- inflammatoriska mediciner som Eeze, Voltaren och Diklofenak.

17-beta-etinylsetradiol. Naturligt östrogen. Renas i dag bort i större reningsverk.

Ulla Karlsson-Ottosson

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt