Känd ekonom sågar dyr vindkraft

2010-08-24 09:06  
Marian Radetzki, professor i nationalekonomi och ledamot av Ingenjörsvetenskapsakademien IVA, kastar ny ved på vindkraftsbrasan. Foto: Anders Wiklund/Scanpix

Vindkraft är en tvivelaktig affär. Det anser nationalekonomen Marian Radetzki, som räknat ut att subventionerna till svensk vindkraft motsvarar sex moderna kärnreaktorer.

- Dagens subvention till svensk vindkraften, 35 öre per kilowattimme, utgör mer än hälften av marknadspriset på el. Det är en stödnivå som saknar motstycke i svensk industrihistora. Utan det stödet skulle inte ens befintlig vindkraft överleva, skriver Marian Radetzki i en debattartikel i SvD i dag tisdag.

Han har författat artikeln tillsammans med Jonny Fagerström på föreningen Svensk Landskapsskydd, en organisation som arbetar för att hindra utbyggnaden av svensk vindkraft.

Deras beräkningar ger följande resultat:

  1. Dagens stöd till vindkraften uppgår till 1 miljard kronor per år.
  2. Stödet kommer att öka till 10 miljarder kronor per år om det nuvarande planeringsmålet på 30 TWh vindkraft år 2020 ska uppfyllas.
  3. Summan av subventioner fram till år 2035 kan beräknas till över 300 miljarder kronor.
  4. 300 miljarder kronor räcker till 10 000-15 000 fler jobb i den offentliga sektorn.
  5. 300 miljarder kronor räcker till minst sex moderna kärnreaktorer som producerar nästan tre gånger mer el än den utbyggda vindkraften.
  6. 300 miljarder kronor räcker till att modernisera och energieffektivisera en miljon bostäder.

- Vi ser vindkraften, både kommersiellt och miljömässigt som en tvivelaktig affär. Vi pläderar för att regeringens snarast tillsätter en oberoende utredning med syfte att klarlägga vindkraftens verkliga kostnader för samhället, skriver Marian Radetzki och Jonny Fagerström på SvD Brännpunkt.

Marian Radetzki är professor i nationalekonomi vid Luleå tekniska universitet och ledamot av Ingenjörsvetenskapsakademien IVA.

Kritik mot den planerade kraftiga vindkraftsutbyggnaden i Sverige har också ifrågasatts av andra kända professorer - framför allt Sven Kullander och Harry Frank vid Kungl Vetenskapsakademien KVA:s energiutskott.

I våras var debatten mellan IVA:s Sven Kullander och Harry Frank och Energimyndighetens Tomas Kåberger intensiv på Ny Tekniks debattsidor. Läs debattartiklarna på länkarna här till höger.

 

Lars Anders Karlberg

Mer om: Vindkraft

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt