Kan du tänka dig att ge u-länderna er teknik gratis?

2009-12-01 23:00  

Hela Köpenhamnsavtalet kan falla på u-ländernas krav på patentförbud på klimatvänlig teknik. Vi frågade ledarna för fem utvecklingsföretag med grön teknik i fokus hur de ställer sig till kravet.

Anders Jansson, vd för Minesto, vågkraft

- Nej, vårt företags värde ligger i patenten. Det är ett krav från våra investerare att skydda patenten. Vem vågar investera mångmijon belopp i något som inte kan skyddas? Tekniköverföringen till u-länderna går att lösa på annat sätt, till exempel genom installationsstöd, utbildningsstöd och driftstöd.


Björn Hellström, vd för Vertical Wind, vertikala vindkraftverk och direktdrivna generatorer.

- Det där är en stor fråga som är svår att koka ned till ett enkelt svar. Men om man ser till det enskilda företaget blir svaret att det inte skulle gå.

- Vi, som ett litet tillväxtföretag, skulle inte klara det. Vi måste säkra vår tillväxt med skydd av våra patent.

Bo Pedersen, vd för Glo, som utvecklar billiga lysdioder med hjälp av nanoteknik.

- Om u-länderna skulle få fri tillgång till all klimatteknik skulle det betyda att ingen längre vill investera i innovationer på det området. Det skulle innebära en katastrof, inte bara för tusentals företag, utan också på sikt för lösningar av klimatproblemet, som kräver innovationer som primärt utvecklas i västvärlden.

Per Olofsson, vd för Climatewell, system för lagring av solenergi.

- Jag tror inte att uppfinnare nödvändigtvis har de finansiella resurserna att lösa klimatfrågan i utvecklingsländer. Däremot har uppfinnare bra idéer som kan hjälpa till att lösa problemen.

- Finansieringen är den fråga man bör fokusera på i Köpenhamn - bra idéer räcker inte.

Sven Lindström, vd för Midsummer, tunnfilmssolceller

- Även om utvecklingsländerna fick alla våra patent skulle de inte klara av att tillverka vår typ av solceller ändå. Det behövs en enorm infrastruktur och ett stort tekniskt kunnande för att kunna bedriva högteknisk produktion.

- I stället för att se det som en konflikt så bör fokus läggas på att bygga en stabil infrastruktur i u-länderna, då kommer produktionen att flyttas till de länder där bäst förutsättningar finns. U-länder har per definition en låg arbetskraftskostnad och de flesta har gott om sol.

Joakim Byström, vd för Absolicon, hybridsolfångare för både el och varmvatten.

Om man inte har patent, vilka verktyg skall man då använda för att motivera investeringar i forskning och produktutveckling för tillväxtländer? Vi på Absolicon utvecklar ju tekniken delvis för u-länderna. Om vi inte trodde att vi skulle få någon ersättning för det så skulle vi inte utveckla teknik för de marknaderna.

Läs intervjun med Michael Rantil, ordförand i EU:s grupp för tekniköverföring. Hela Köpenhamnsavtalet kan falla på detta, säger han till Ny Teknik.

Lars Anders Karlberg

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt