Kalorierna vinner över Joule

2010-06-11 15:32  

SI-enheten Joule kan försvinna som beteckning på energiinnehåll i livsmedel inom EU. Kaloribeteckningen räcker.

Sedan 1970-talet har först EG och därefter EU propagerat för att införa SI-enheterna i stället för den uppsjö av olika enheter som tidigare har funnits i historien.

Men vissa äldre enheter har varit svåra att ta död på. En av dem är kalorien.

Livsmedelsindustrin har vid sidan om energibeteckningen J oftast även angett energiinnehållet i varan i kalorier.

Den tyska EU-parlamentarikern Peter Liese har stridit hårt för att påbudet att ange energivärdet för livsmedlen i Joule ska avskaffas, och att konsumenterna ska få nöja sig med måttet i kalorier, eller kilokalorier som det oftast handlar om.

- Det blir förvirrande för konsumenterna med beteckningen Joule, anser Liese. Kalorier är lättare att förstå, menar han.

EU-parlamentets hälsoutskott har redan tillstyrkt förslaget, och nästa vecka kan det röstas igenom av hela parlamentet.

Håkan Abrahamson

Mer om: Joule Livsmedel

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt