Kallingeborna: Vem har förgiftat vårt vatten?

2014-11-06 10:14  

Kallingeborna vill veta vem som bär ansvar för att dricksvattnet har förorenats av giftiga PFAS-ämnen. Det framkom vid ett informationsmöte under onsdagskvällen, rapporterar flera medier.

Sveriges Radio rapporterar att det var knökfullt i Kallingeskolans aula under onsdagskvällen och att många ville veta vem som bär ansvaret för föroreningarna.

Enligt Sveriges Radio kan frågan ännu inte besvaras. Men Ronneby kommun har tidigare uppgett att man är tämligen säker på att föroreningarna kommer från flygflottiljen F17, där brandskum med PFAS-ämnen har använts under lång tid.

Även en konsultrapport som har gjorts på uppdrag av Försvarsmakten har kommit fram till att föroreningarna i kommunens vattentäkter ”till betydande del” kommer från brandövningsplatsen på F17.

På onsdagskvällens möte uppgavs emellertid att bristande lagstiftning och okunskap har varit orsaker till att dricksvattnet har kunnat förgiftas, eftersom PFAS-ämnen inte har ingått i dricksvattentillsynen, rapporterar BLT/Sydöstran.

Enligt tidningen har kommunbor tagit initiativ för att utkräva ett kollektivt skadestånd till boende i området.

Mer än tusen blodprov från kommunbor har analyserats vid Avdelningen för arbets- och miljömedicinenheten vid Lunds universitet.

- Även efter analysen av mer än tusen blodprover från Kallingeborna håller vi fast vid den första riskbedömningen – att vi med stor sannolikhet kan säga att det inte föreligger någon akut hälsorisk. När det gäller eventuella långsiktiga hälsoeffekter är det inte heller sannolikt att det går att påvisa negativa effekter på individnivå, säger Anders Glynn på Livsmedelsverket i ett pressmeddelande.

Avdelningen för arbets- och miljömedicin har startat ett forskningsprojekt med stöd från Formas för att följa delar av Ronnebys befolkning under lång tid framöver. Ambitionen är att fördjupa kunskaperna om PFAS i blodet.


Följ Ny Teknik på Facebook!

Högst halter i Kallinge

  • PFAS står för poly- och perfluorerade alkylsyror och är en grupp ämnen som misstänks kunna skada lever, sköldkörtel och ämnesomsättning om de intas i höga halter under lång tid.
  • Ämnena har hittats i dricksvatten på flera håll i landet, vilket har lett till att brunnar och vattenverk har stängts. Allra högst halter har uppmätts i Kallinge i Blekinge.

Linda Nohrstedt

Mer om: PFAS Kallinge

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt