Energi

Kall dryck på 45 sekunder

Rapidcool är ett projekt för att kyla rumsvarm dryck på 45 sekunder i stället för att låta drycken stå i kylskåp en hel dag.

Publicerad

Främst i barer och restauranger runt om i Europa står drycker på kylning i kylskåp upp till flera dagar innan de konsumeras. Kyl och frysanläggningar drar i regionen 85 TWh el per år, drygt halva Sveriges elförbrukning.

Projektet Rapidcool tycker att det här är slöseri. Bättre vore att kyla drycken direkt före serveringen. Många olika försök har gjorts genom åren. Ett vanligt problem är att drycken, exempelvis i en burk eller flaska, kyls så hårt att den fryser vid kanterna, men ändå är varm i mitten.

Prova Ny Teknik – 149 kr
för tre månader


Tillgång till alla låsta artiklar, fördjupande kompendier,
premiumnyhetsbrev, samt e-tidningen.



Kom igång nu →


Förnyas till 299 kr/mån efter din provperiod. Ingen bindningstid. Avsluta enkelt.
Gäller endast nya prenumeranter.



Är du medlem i Sveriges Ingenjörer?

Aktivera ditt konto här