Kall dryck på 45 sekunder

2013-09-18 15:09  

Rapidcool är ett projekt för att kyla rumsvarm dryck på 45 sekunder i stället för att låta drycken stå i kylskåp en hel dag.

Främst i barer och restauranger runt om i Europa står drycker på kylning i kylskåp upp till flera dagar innan de konsumeras. Kyl och frysanläggningar drar i regionen 85 TWh el per år, drygt halva Sveriges elförbrukning.

Projektet Rapidcool tycker att det här är slöseri. Bättre vore att kyla drycken direkt före serveringen. Många olika försök har gjorts genom åren. Ett vanligt problem är att drycken, exempelvis i en burk eller flaska, kyls så hårt att den fryser vid kanterna, men ändå är varm i mitten.

Rapidcool-gruppen har därför utvecklat en metod att blanda de kalla och varma partierna i förpackningen. Med den s k V-Tex-tekniken anser man sig ha lyckats att skaka om innehållet utan att drycken, om den är kolsyrad, sprutar ut ur öppningen vid öppnandet.

Man försöker nu vidareutveckla tekniken så att den kan användas i självbetjäningssammanhang. En robotarm ska kunna greppa burken eller flaskan, ställa den i kylanordningen och ta ut den när temperaturen nått 4 °C. Det ska ta 45 sekunder.

I slutet av oktober ska en holländsk supermarketkedja göra användarstudier.

Enligt utvecklingsteamet finns det stora besparingsmöjligheter med metoden. Jämfört med en öppen dryckeskyl kan upp till 80 procent energi sparas, jämfört med en med glasdörr kan 54 procent sparas vid kylning av 200 burkar á 500 ml per dag.

I konsortiet ingår medlemmar från Storbritannien, Slovenien, Spanien och Holland. Utvecklingen har finansierats genom EUs projekt Horizont 2020.

Se PR-film för V-Tex nedan.

<iframe width="468" height="315" src="//www.youtube.com/embed/NSVChmfcv2k" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>

Håkan Abrahamson

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt