Kabeltunnlarna är en outnyttjad värmekälla

2019-09-16 14:00  
Foto: Ancon

Heta kablar värmer upp tunnlar under världens storstäder. Nu har London South Bank University räknat på hur mycket energi som skulle kunna utvinnas från spillet på hemmaplan.

(Artikeln har uppdaterats)

Brittiska forskare vill försöka använda värmen i kabeltunnlarna under London för att värma fastigheter, vatten och andra inrättningar som pooler och växthus.

Tunnlarna är 2,5 meter breda och sträckorna mellan ventilationsschakten är som regel 1,8 kilometer långa. En sådan sträckning genererar överskottsenergi som skulle räcka för att värma 100 hem, uppskattningsvis.

Det visar en första analys som London South Bank University (LSBU) har gjort tillsammans med UK Power Networks.

Elbolagen skulle tjäna dubbelt på att sälja sin värme. Dels förtjänsten av försäljningen, dels genom att en svalare tunnel minskar motståndet i kablarna, vilket innebär att kapaciteten ökar.

Utvinningen är tämligen enkel. Utrustningen utgörs av en fläktenhet som för över värme till vattenledningar kopplade till en värmepump.

Ökat behov av nya metoder för uppvärmning

En värmeväxlare i ventilationsschaktet kan sänka tunneltemperaturen med åtta grader. Värmen som hämtas från tunnlarna skulle endast ge upphov till en tredjedel av mängden koldioxid som exempelvis gasdrivna varmvattenberedare, enligt studien.

I Storbritannien håller gasdrivna varmvattenberedare också på att fasas ut, med ett förbud mot installation vid nybyggnad från och med 2025. Detta ökar behovet av nya metoder för uppvärmning.

Givetvis är det många andra städer än London som skulle kunna utnyttja spillvärme från tunnlar.

– Det är väldigt svårt att fastställa exakt hur många kabeltunnlar som existerar i världen, men kabeltunnlar finns under de flesta av världens storstäder. Flera tunnlar byggs nu i London, och Storbritannien har sannolikt tunnlar som sträcker sig flera hundra kilometer, säger Graeme Maidment, professor inom luftkonditionering och kylning vid LSBU till IEEE Spectrum.

Tillräckligt för att täcka hela stadens uppvärmningsbehov

Det finns många andra utrymmen som genererar överskottsvärme, exempelvis transformatorstationer, avlopp, serverhallar och järnvägstunnlar under marknivå. Enligt The Greater London Authority finns tillräckligt för att täcka hela stadens uppvärmningsbehov, om värmen bara utnyttjades. Man har redan sjösatt projektet Bunhill 2 där tunnelbanan ska värma upp 1 300 hem i norra London.

John Edgren

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt