Energi

Julskinkan blir till el

Rätt mix av mikroorganismer och enzymer, och optimal design av reaktor och elektroder. Mycket måste experimenteras fram. Foto: Luleå tekniska universitet
Foto: Luleå tekniska universitet
Adolf Kriege, Leonidas Matsakas och Magnus Sjöblom, forskare inom biokemisk processteknik vid Luleå tekniska universitet, framställer elektricitet av matrester. Foto: Luleå tekniska universitet

Forskare vid Luleå tekniska universitet tillverkar elektricitet av matrester med hjälp av bakterier. Visionen: enkel och billig lokal elproduktion i fattiga regioner utan elnät.

Publicerad

I kemitekniklabbet på Luleå tekniska universitet har forskare byggt upp ett system där de tillvaratar matrester. Både grovt avfall som skal och liknande, men också resterna av tillagad mat från en av restaurangerna på universitetet. Genom att bakterier tillsätts, bryts det organiska materialet i matresterna ner så att det oxiderar. Då frigörs elektroner som ger upphov till en ström genom den elektriska kretsen i ett system. I syrefria miljöer som den i labbet fungerar denna process särskilt bra.

– Våra försök hittills visar att matavfallet levererar bra med energi, så det ser mycket lovande ut. Det är väldigt fascinerande att vi skulle kunna ta hand om vårt eget matavfall och samtidigt tillverka elektricitet som vi kan använda. Tänk att kunna ladda sin mobil under natten med elektricitet tillverkade av dina egna hushållssopor. Det är nog snart möjligt, säger Magnus Sjöblom, forskare inom biokemisk processteknik vid Luleå tekniska universitet.

Prova Ny Teknik – 149 kr
för tre månader


Tillgång till alla låsta artiklar, fördjupande kompendier,
premiumnyhetsbrev, samt e-tidningen.



Kom igång nu →


Förnyas till 299 kr/mån efter din provperiod. Ingen bindningstid. Avsluta enkelt.
Gäller endast nya prenumeranter.



Är du medlem i Sveriges Ingenjörer?

Aktivera ditt konto här