Juholt öppnar för ny kärnkraft

2011-09-29 07:55  
Håkan Juholt Foto: Scanpix

- Vi måste ge industrin långsiktiga spelregler genom att garantera ett elöverskott, säger socialdemokraternas partiledare Håkan Juholt. Han vill ha en bred energiuppgörelse med regeringen.

Håkan Juholt är kritisk till alliansregeringens energiuppgörelse om att tillåta ny kärnkraft – under vissa förutsättningar.

- Uppgörelsen är så otydlig att folkpartiledaren Jan Björklund tolkar den på ett helt annat sätt än centerledaren Maud Olofsson. Jag förstår att industrin håller sig för pannan, säger Håkan Juholt till Dagens Industri.

Han antyder att det socialdemokratiska partiet kan svänga i frågan om ny kärnkraft. Partiet har ett kongressbeslut på att avveckla kärnkraften. Men det är villkorat till att Sveriges konkurrenskraft inte tar skada.

- Vi behöver en ny överenskommelse som tryggar energitillgången och garanterar svensk industri el till konkurrenskraftiga priser. Det är vår uppgift och den måste vi lösa tillsammans över blockgränserna, säger Håkan Juholt till Dagens Industri.

I samma tidning skriver organisationens Svensk Energis vd Kjell Jansson en debattartikel på samma tema – kärnkraften kräver ett beslut över blockgränserna.

- Nuvarande svenska kärnreaktorer börjar falla för åldersstrecket mot mitten av 2020-talet. Vem ska våga investera de miljarder som krävs, frågar Kjell Jansson.

På onsdagen hade näringsminister Maud Olofsson kallat till sig företrädare för de tre stora energiproducenterna i Sverige; Vattenfall, Eon och Fortum.

Hon fick löfte om att samtliga tio reaktorer ska vara i drift i december. I dag står sex stycken av dem stilla.

Hon fick också löfte om att de årliga revisionerna ska vara avslutade senast den sista oktober varje år.

Så var det tidigare. Då ställdes reaktorerna av under våren och sommaren byte av bränslestavar och annat underhåll.

Nu har dessa revisioner lagts senare och senare, samtidigt som arbetet blivit mer komplicerat med stora förseningar som följd.

Det har medfört att svensk kärnkraft inte har kunnat gå för fullt i flera vintrar i rad, vilket bidragit till de höga elpriserna.

Nu försäkrar Maud Olofsson att hon litar på energibolagens.

- Jag har idag haft ett samtal med de tre stora kärnkraftsbolagen inför vintern. De har försäkrat mig om att elförsörjningen från kärnkraftsverken kommer att fungera bättre än tidigare vintrar. De har också tagit på sig ett frivilligt åtagande som innebär att framtida revisioner av kärnkraften bara kommer att äga rum mellan den första april och den sista oktober. För såväl konsumenter som industri är det ett viktigt besked eftersom det innebär en tryggare elleverans under de kalla vintermånaderna, sa Maud Olofsson efter onsdagens möte.

Länk till Maud Olofssons dokument efter mötet med kärnkraftsbolagen.

Lars Anders Karlberg

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt