Jordens bränsletank ska mätas

2016-09-09 15:28  
2022 får mätstationerna Borexino i Italien och Kam LAND i Japan sällskap av två kinesiska och en kanadensisk station. Foto: Ondrej Sramek

Med tre nya detektorer ska det bli möjligt att mäta hur mycket energi som finns i planeten Jordens bränsletank.

Likt en hybridbil har vår planet två energikällor för att hålla maskineriet igång: ursprunglig energi från det att planeten bildades, och kärnenergi från naturligt radioaktivt sönderfall.

Länge har forskare presenterat olika modeller för att beräknas hur mycket energi som finns inuti Jorden, uppskattningar som varierat våldsamt, men någon verklig beräkning har inte gjorts.

I en artikel i Scientific Reports hävdar nu forskare vid universitetet i Maryland, Charles universitet i Prag och Kinas geologiska akademi att de ska mäta bränslemängden i Jordens bränsletank 2025.

För den nya beräkningen ska forskarna förlita sig på att registrera några av de minsta partiklarna man känner till, geoneutrinor. De är restprodukter från kärnreaktioner i stjärnor, supernovor, svarta hål liksom våra kärnreaktorer. De uppstår även vid sönderfall djupt nere i Jordens inre.

Två detektorer, en i Japan och en i Italien, används idag för att upptäcka när dessa antineutrinor kolliderar med en väteatom. Kollisionen ger upphov till två typiska ljuspulser, som är otvetydiga bevis för händelsen.

Antalet sådana händelser står i direkt relation till antalet atomer från uran och torium i Jorden. Hittills har forskarna lyckats registrera 16 sådana händelser per år. Men tre nya anläggningar, en i Kanada och två i Kina, ska tas i bruk de närmaste åren, och med dessa ska det bli möjligt att registrera ytterligare 520 händelser.

Forskarna räknar med att tre års samlade data från alla de fem detektorerna, där Juno i södra Kina blir den största, ska ge underlag för en tillförlitlig bränslemätning av Jordens inre.

Enligt William McDonough vid Marylands universitet blir det då möjligt att se hur mycket Jorden har kylts av sedan planeten skapades, och hur länge bränsletanken kommer att räcka.

Håkan Abrahamson

Mer om: Neutrino

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt