Jorden blir bara varmare och varmare

2015-06-05 14:27  

Klimatskeptiker talar om en paus i den globala uppvärmningen. En ny och omfattande federal studie från USA säger att de har fel.

– Om något så har temperaturerna stigit snabbare de senaste 15 åren än de senaste 65, säger klimatologiprofessorn Mark Maslin.

Någon paus är det inte tal om. Den globala uppvärmningen visar inte ens några tecken på att sakta ner, enligt det statliga amerikanska vetenskapsorganet National Oceanic and Atmospheric Administration (NOAA).

– Den här viktiga omanalysen pekar på att det aldrig var någon paus i den globala uppvärmningen, säger Mark Maslin, professor i klimatologi vid University College London.

Forskare har länge varnat för att användningen av fossila bränslen trycker ut stora mängder växthusgaser i atmosfären, vilket bland annat bidrar till stigande temperaturer, smältande polarisar och förhöjda vattennivåer.

Efter en global värmetopp 1998 följde några kyligare år, vilket födde och gödde teorier om att den globala uppvärmningen stagnerade -även om 2005, 2010 och 2014 var varmare än 1998.

– En hel industri har byggts av klimatskeptiker på premissen att det för närvarande är paus i den globala uppvärmningen, säger Mark Maslin.

Men inget i den enorma mängd information som NOAA samlat ihop tyder på att jordens temperaturhöjning bromsat in under 2000-talet.

"Snarare har uppvärmningstakten under de första 15 åren av det 21:a århundradet varit minst lika hög som under andra hälften av det 20:e århundradet", står det i studien.

NOAA har analyserat "uppdaterade och korrekta temperaturobservationer gjorda vid tusentals väderstationer på land och på lika många skepp och bojer till havs" världen över. Metoden och resultatet får beröm i forskningsvärlden, men inte odelat.

– Jag tror inte att den här studien blir sista ordet i det här komplexa ämnet, säger Piers Forster, professor i klimatförändringar vid Leeds universitet.

2014 var det varmaste året i jordens moderna historia. 2015 är på god väg att slå det rekordet.

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt