Johnson Controls kan ta över bankrutt A123

2012-10-17 15:09  

Batteritillverkaren A123 som har begärd konkursskydd vill sälja sin bilbatteriverksamhet till Johnson Controls för 125 miljoner dollar. En grön skattesubvention kan göra affären billig.

Batteritillverkaren A123 är ännu ett i raden av batteriföretag som tvingas kasta in handduken. På tisdagen sökte man konkursskydd.

A123 har fått närmare 500 miljoner dollar i offentligt stöd sedan starten 2007 både från delstaten Michigan och från federala instanser. Företaget är utsett som leverantör av batterier till Chevrolets elbil Spark som ska sättas i produktion nästa år.

A123 erbjöd ganska snart efter det att man sökt konkursskydd att ett bud hade lagts om försäljning till fordonsunderleverantören Johnson Controls. Detta företag har batteritillverkning i Holland.

Enligt tidningen Detroit News ligger fortfarande 120 miljoner dollar i icke utbetalade subventioner till A123 från det amerikanska energidepartementet. Man har ännu inte bestämt om dessa pengar ska gå vidare till en ny köpare.

Blir så fallet kan det betyda att Johnson Controls bara behöver betala 5 miljoner dollar för A123.

Håkan Abrahamson

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt