Jetströmmen dålig energikälla

2011-12-07 15:08  
Idébild för vindkraftverk på jetströmhöjd Foto: Lee Miller, Max Planck inst

Drömmen om jetströmmen som en outsinlig energikälla skjuts i sank av en ny utredning.

Jetströmmens höga hastighet har fått tidigare forskning att tro att effekten på de höga höjderna uppgår till 200 TW. Beräkningar som gjorts hävdar att jordens befolkning år 2010 behövde en sammanlagd effekt på 17 TW.

Men en forskargrupp vid Max Planckinstitutet i Jena har i beräkningar kommit fram till att den höga hastigheten för jetströmmen på 90 km/h inte beror på att flödet är kraftigt, utan på lågt luftmotstånd. De beräknar effekten i strömmen på mellan 7 och 16 km höjd till endast 7,5 TW.

Dessutom skulle man äventyra klimatet på jorden genom att låta flygande vindkraftverk ta energi ur luften. Genom att ta bort effekten 7,5 TW från jetströmmen minskar effekten i atmosfären med 300 TW.

- Det kan få förödande följder för temperatur och väder på jorden, hävdar Lee Miller, en av rapportförfattarna.

- För lite vindkraft och för stora risker, den snabba jetströmmen har överskattats som förnybar energikälla i tidigare forskning, säger Axel Kleidon, en annan av rapportförfattarna.

Länk till rapporten här

Håkan Abrahamson

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt