Energi

Jättefabrik skapar bilbränsle av skog

Svensk biogas Ungefär 1,6 terawattimmar biogas producerades från sammanlagt 242 anläggningar i Sverige år 2012. Råvarorna var i huvudsak avfall, exempelvis avloppsslam, källsorterat matavfall och avfall från livsmedelsindustrin. I slutet av år 2012 fanns det ungefär 44 000 gasfordon i Sverige. Det såldes fordonsgas, motsvarande 1 426 gigawattimmar. Cirka 60 procent var biogas, för resten var naturgas.  Fakta: Biogasportalen, gasbilen.se
Åsa Burman, projektchef och vd för Gobigas, som ägs av Göteborg Energi. Foto: Sören Håkanlind
Liselott Rydén, på Göteborg Energi, tar en närmare titt på anläggningen som ska börja leverera gas i februari. Foto: Sören Håkanlind

Skogsrester in, fordonsgas ut. Nu tas världens första storskaliga produktion av biogas från förgasning i drift. Anläggningen ska försörja upp till 20 000 bilar med bränsle.

Publicerad

– Vi ska visa att det går att producera gas från skogsavfall i stor skala. Det är unikt, säger Åsa Burman, projektchef och vd för Gobigas, som ägs av Göteborg Energi.

Trots att det bara är en demonstrationsanläggning så gör den Göteborg Energi till Sveriges i särklass största biogasproducent.

Prova Ny Teknik – 149 kr
för tre månader


Tillgång till alla låsta artiklar, fördjupande kompendier,
premiumnyhetsbrev, samt e-tidningen.



Kom igång nu →


Förnyas till 299 kr/mån efter din provperiod. Ingen bindningstid. Avsluta enkelt.
Gäller endast nya prenumeranter.



Är du medlem i Sveriges Ingenjörer?

Aktivera ditt konto här