Jättar backar kooperativen

2009-02-03 23:00  

Energijättarna Vattenfall, Eon och Fortum ställer sig bakom de små vindkraftskooperativen. -?Ge kooperativen skattelättnader, säger Lennart Fagerberg, vd för Eon Vind.

Frågan om uttagsskatt för ekonomiska föreningar, som vindkraftskooperativ, har poppat upp sedan frågan uppmärksammats av en revisionsbyrå. En tio år gammal lag säger att alla kooperativ ska beskattas när varor och tjänster erbjuds medlemmarna till priser under marknadsvärdet.

Men energijättarna Vattenfall, Eon och Fortum är rörande ense när det gäller frågan om kooperativen ska beskattas.

-?Det är märkligt att regering och riksdag vill att folk ska satsa på vindkraft och när de gör det straffa dem, säger Göran Lagerstedt på branschorganisationen Svensk Energi, som Vattenfall hänvisar till.

-?Nu kommer det ju inte att bli några investeringar i vindkraft, säger Göran Lagerstedt.

Så länge medlemmarna i kooperativet själva tar hand om den el kooperativet producerar finns det ingen anledning till beskattning.

-?Det blir en helt annan sak om de säljer sin el, säger Göran Lagerstedt.

Eon Vinds vd Lennart Fagerberg drar en parallell till de skogsägare som värmer sitt hus genom att elda med egen ved. De är undantagna uttagsskatt. Och även om Eon inte kan erbjuda sina kunder medlemsandelar tycker han att frågan är enkel att förhålla sig till.

-?Tanken med kooperativ är tilltalande och vill politikerna stötta kooperativen specifikt kan de göra det. Men man måste vara tydlig.

Magnus Bergman på Fortum ser det som självklart att det är upp till kooperativen att avgöra elpris för medlemmarna.

-?Jag tycker att de som har gjort kapitalinvesteringen också har rätten att ta ut det pris man vill för den el som produceras i föreningen. Ett kooperativt ägande är ett bra sätt att öka allmänhetens acceptans för vindkraft, vilket hela vindkraftbranschen har nytta av, säger Magnus Bergman på Fortum.

Nästa vecka träffas Skatteverket och regeringens vindkraftssamordnare för att komma fram till om lagen ska ändras eller inte.

Marie Feuk

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt