Järn kan ersätta dyrbar metall i solcell

2015-10-16 09:32  
Solceller i Frihamnen. Foto: Foto: Fredrik Sandberg / Scanpix / TT

Forskare i Lund har lyckats ersätta en ovanlig och dyr metall som används i solceller med järn. Nästa steg är att öka verkningsgraden

Det finns flera olika typer av solceller. En som länge pekats ut som lovande eftersom den är enkel och billig att tillverka är den så kallade Grätzelsolcellen.

I en sådan får solljuset elektroner att lossna från ett färgämne som sitter på en tunn film av titandioxid.

För att det ska fungera innehåller färgämnet en metall. En som visat sig fungera bra är rutenium. Problemet är bara att rutenium både är dyrt och finns i begränsad mängd.

Det forskarna i Lund lyckats visa är att rutenium går att ersätta med järn, något som kan betyda ett genombrott för Grätzelsolcellerna.

- Sex procent av jordskorpan består av järn säger, Kenneth Wärnmark, professor i organisk kemi vid Lunds universitet.

Genom att binda vissa ämnen till järn har han och hans kolleger lyckats ändra elektronstrukturen så att järnet släpper i från sig elektroner när det träffas av ljus.

Det är något som ingen tidigare lyckats med. Alla tidigare försök har slutat med att järnet i stället bara blir varmt.

Kenneth Wärnmark poängterar att detta bara är ett första steg. Mycket forskning återstår innan järn kan ersätta rutenium i en kommersiell solcell. För det första måste verkningsgraden höjas.

- Vår testsolcell har till exempel bara en verkningsgrad på en procent, säger Kenneth Wärnmark.

Nästa problem som måste lösas är att förhindra de lösgjorda elektronerna att hoppa tillbaka till järnet.

- Det är redan massor av affärsänglar som hört av sig och vill investera, men vi befinner oss fortfarande på grundforskningsnivå, säger Kenneth Wärnmark.

Studien som är ett samarbete mellan forskare från flera avdelningar vid Lunds universitet och forskare från Uppsala universitet har publicerats i Nature Chemistry

Prenumerera på Ny Tekniks kostnadsfria nyhetsbrev!

Marie Alpman

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

Här är reglerna för kommentarerna på NyTeknik

  Kommentarer

Dagens viktigaste nyheter

Aktuellt inom

Debatt

COMSOL