Japanskt batteri - störst i världen?

2013-04-23 13:29  

Japan planerar att bygga ett av världens största batterier för att lagra solenergi. Regeringen satsar 1, 4 miljarder kronor på projektet.

Det kommer förmodligen att bli ett av världens största batterier - om inte det största.

Med en lagringskapacitet på 60 megawattimmar blir det nästan dubbelt så stort som det kinesiska jättebatteri på 36 megawattimmar som presenterades i april i fjol i Kinas Hebei provins.  Det rapporterar nyhetsbyrån Bloomberg.

Vilken batteriteknik som ska användas har ännu inte offentliggjorts. Bara få detaljer har hittills släppts om projektet.

Men Japans handelsdepartement uppgav i förra veckan att man kommer att satsa 204 miljoner amerikanska dollar, motsvarande 1,4 miljarder kronor, på att bygga det nya batteriet, som ska placeras vid en kraftstation på ön Hokkaido, landets näst största ö.

Syftet är att lagra el från många olika solenergiprojekt som nu växer fram på ön, där det finns gott om billiga markområden.

Enligt nyhetssajten Smartplanet ska batteriet användas för att lagra solel - och inte för att lagra el som genereras via solvärme. Att använda batteriteknik för att lagra solel är ovanligt eftersom det anse vara mycket kostsamt.

Det gigantiska batteriet ska enligt plan tas i drift i mars 2015. Det beskrivs vara en av tre satsningar som Japans regering nu gör för att underlätta utbyggnaden av solcellsanläggningar på Hokkaido.

Enligt departementet har elnäten på ön börjat svikta och närmar sig gränsen för vad de klarar på grund av den kraftiga ökningen av el från förnybar energi, som man nu satsar stort på i Japan efter kärnkraftshaverierna i Fukushima.

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt