Japanska reaktorer väntas få nystart

2012-04-12 10:35  
Två reaktorer på operatören Kansai Electric's tryckvattenreaktorer Ohi-3 och Ohi-4 anses nu uppfylla landets nya säkerhetsstandard för kärnkraft. Foto: Scanpix

UPPDATERAD. Två av Japans 53 stängda kärnreaktorer kan få den japanska regeringens godkännande för återstart nu i april.

Två reaktorer i Japan anses nu uppfylla landets nya säkerhetsstandard för kärnkraft. De ligger därmed bäst till för att få regeringens godkännande att starta på nytt efter den stora kärnkraftskatastrofen i prefekturen Fukushima i mars 2011.

Regeringens beslut kan komma redan i april, enligt en rapport från det japanska atomorganet Jaif, Japan Atomic Industrial Forum (Ladda ner rapporten från japanska atomorganet Jaif här (pdf)). Men även kommunerna måste godkänna säkerhetsvillkoren och det kan ta åtskilliga veckor, enligt nyhetsbrevet Nucnet. De har också möjlighet att lägga in ett veto i frågan om nystart.

Det gäller operatören Kansai Electric's tryckvattenreaktorer Ohi-3 och Ohi-4 på den japanska västkusten. Kärnkraftsverket Ohi har genomgått olika stresstester som bland annat gällt förmågan att motstå kraftiga jordbävningar och översvämningar. Därefter har en handlingsplan upprättats för verket. Den innehåller 91 förslag på säkerhetsförbättringar, varav 37 återstår att uppfylla för operatören.

Bland annat planerar Kansai Electric att installera haverifilter till år 2015, i syfte att kunna stoppa radioaktiva utsläpp utanför verket vid olyckor och till 2014 ska man att bygga vågbrytare som är högre än dagens i syfte att klara tsunami-vågor.

Hittills har man bland annat arbetat med åtgärder för att stärka elsystemens och kraftledningarnas möjligheter att motstå väldiga jordskalv, samt skapat möjligheter att kyla reaktorer med havsvatten i händelse av en kris.

Reaktorerna Ohi3- och Ohi-4 stängdes på våren och sommaren 2011 efter kärnkraftskatastrofen den 11 mars samma år.

I dagsläget är endast en av landets 54 kärnkraftsreaktorer i gång. Den väntas dock stänga för en årlig översyn den 5 maj.

Mer om: Jordskalv Energi

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt