Japanska jättar lanserar diodlysrör

2010-12-17 12:46  
Diodlysrör som kostar multum.

Toshiba och Panasonic börjar sälja raka lysrör med lysdioder. Ljusstyrkan uppges vara god och jämn. Men smakar det så kostar det.

Toshiba Lighting Technology och Panasonic Electric Works visade upp sina nya diodlysrör på en mässa i Tokyo nu i december. Toshibas ska finnas till försäljning i januari, medan Panasonics släpps på julafton. Det uppger japanska nyhetstjänster.

På mässan hängde Toshiba sin ledlampa bredvid ett vanligt 40 watts lysrör för att visa att ljustyrkan är densamma och att ljuset är homogent. ”Prickigt” ljus kan annars förekomma i lysrör där ljuset kommer från en rad enskilda dioder.

Diodlysrör har funnits på marknaden i några år. Många från mindre kända tillverkare, varav somliga har haft problem med såväl tillförlitlighet som säkerhet. Det visade svenska Elsäkerhetsverkets test av sex slumpmässigt utvalda lysdiodslysrör avsedda för att monteras i vanliga lysrörsarmaturer.

Samtliga sex hade så allvarliga brister att myndigheten bedömde dem som livsfarliga och återkallade dem från konsument i början av sommaren. Att stora företag som Toshiba och Panasonic ger sig in på marknaden kan vara ett tecken på att tekniken börjar mogna.

Priset ligger betydligt högre än för vanliga lysrör. Toshibas nya rör uppges kosta motsvarande 2 500 kronor.

Charlotta von Schultz

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt