Japansk offensiv när tysk kärnkraft backar

2012-10-29 09:15  

Japanska Hitachi väntas den här veckan lägga ett bud på tyskägda Horizon, företaget som skulle bygga nya kärnkraftverk i Storbritannien.

Enligt tidningen Asahi Shimbun kommer industrikoncernen Hitachi att lägga ett bud på Horizon värt 4,2 miljarder kronor senare i veckan.

Horizon bildades 2009 av de båda tyska energijättarna RWE och Eon, som slog sig ihop om en utbyggnad av den brittiska kärnkraften. Bolaget som de bildade, Horizon, fick tillåtelse att bygga reaktorer på sammanlagt 6000 MW effekt på orterna Wylfa och Oldbury-on-Severn.

Men efter det tyska beslutet att avveckla kärnkraften i hemlandet blev det för känsligt med en kärnkraftsatsning utomlands. I mars bestämde sig RWE och Eon för att sälja Horizon.

Enligt de japanska tidningsuppgifterna ska Hitachi lägga sitt bud tillsammans med ett kanadensiskt bolag. Sedan tidigare finns ett bud på Horizon från japanska Toshiba via helägda Westinghouse.

Efter naturkatastrofen och kärnkraftolyckan i Fukushima i mars förra året har de japanska tillverkarna av kärnkraftverk intensifierat sina ansträngningar att sälja kärnkraftanläggningar på export.

Hitachi väntas offentliggöra affären senare den här veckan.

Håkan Abrahamson

Mer om: Hitachi Fukushima

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt