Japansk miljöminister vill skrota kärnkraften

2019-09-12 09:52  
Foto: IAEA

Japans nya miljöminister Shinjiro Koizumi vill att landet ska stänga sina kärnkraftsreaktorer för att undvika nya katastrofer, som härdsmältan i Fukushima 2011.

– Jag vill utreda hur vi ska skrota dem, inte hur vi kan behålla dem, säger han vid sin första presskonferens efter att ha tillträtt på posten.

Kommentaren väntas orsaka kontroverser i det styrande Liberaldemokratiska partiet som stöttar en återgång till kärnkraft med de nya säkerhetsregler som införts efter Fukushima-olyckan.

I dag är sex reaktorer i bruk, mot 54 före Fukushima. De flesta av landets kärnkraftsreaktorer genomgår just nu en process för att klara de nya säkerhetsreglerna.

Läs mer: Så påverkas kroppen av strålning

Shinjiro Koizumi är son till den tidigare premiärministern Junichiro Koizumi som också var emot kärnkraft.

En jordbävning med magnituden 9,0–9,1 den 11 mars 2011 orsakade en tsunami som ledde till tre härdsmältor vid kärnkraftverket Fukushima Dai-ichi i Japan.

Mer om: Kärnkraft Japan

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt