Japansk exportoffensiv för kärnkraft

2013-06-10 11:31  

Japan och Tjeckien väntas denna vecka sluta avtal som gör ett japanskt företag till toppkandidat vid ett nytt kärnkraftbygge.

Japans premiärminister Shinzo Abe och Tjeckiens president Milos Zeman väntas underteckna samarbetsavtalet vid ett möte i Polen i slutet av den här veckan, meddelar nyhetsbyrån afp.

Genom samarbetsavtalet får Tjeckien tillgång till japanskt kärnkraftkunnande. Samtidigt blir Westinghouse Electric den främsta kandidaten till ett kontrakt värt 70 miljarder kronor för att bygga två kärnreaktorer i Tjeckien. Westinghouse ägs av japanska Toshiba. Reaktorerna ska utgöra block tre och fyra vid kärnkraftanläggningen Temelin.

Elbolaget Cez AS räknar med att ha de nya reaktorerna i drift efter 2020.

Premiärminister Abe har sedan han tillträdde i december förra året verkat för att dels återstarta reaktorer som står stilla i hemlandet, dels för att marknadsföra japansk kärnkraftteknik på exportmarknaden.

I förra månaden skrevs avtal mellan Japan och Turkiet om att bygga fyra tryckvattenreaktorer i Sinop vid Svarta havet. I det fallet är det Mitsubishi Areva som står som leverantör.

Även den franske presidenten Francois Hollande samtalade så sent som i fredags vid ett besök i Tokyo med Shinzo Abe om samarbete kring kärnkraftteknik för att främja export främst till utvecklingsländer.

Håkan Abrahamson

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt