Japan startar tredje reaktorn

2016-01-29 09:31  

Japan tog på fredagen den tredje reaktorn i drift efter det långa uppehållet då säkerhetskraven för japansk kärnkraft höjdes.

Det var energibolaget Kansai Electric Power Co som startade driften vid kärnkraftanläggningen Takahama, där den tredje reaktorn fått starttillstånd.

Reaktorn ska testköras i februari och kopplas in för full leverans till elnätet i slutet av månaden. Det är den första reaktorn i Japan som använder Mox-bränsle, alltså en uran-plutoniumblandning, som fått starttillstånd enligt de nya hårdare säkerhetsreglerna.

Kansai Electric räknar även med att kunna starta reaktor fyra vid anläggningen i Takahama någon gång senare i februari och fasa in den reaktorn för full elproduktion i slutet av mars.

De två första reaktorerna som fick starttillstånd enligt de nya hårdare reglerna var reaktorerna 1 och 2 vid Kyushu Electric Power Co anläggning Sendai i länet Kagoshima. De togs i drift i augusti respektive oktober förra året.

Håkan Abrahamson

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

Här är reglerna för kommentarerna på NyTeknik

  Kommentarer

Dagens viktigaste nyheter

Aktuellt inom

Debatt

COMSOL