Japan går till botten med Fukushima

2011-06-07 10:02  

Hur kunde kärnkraftverket Fukushima Daiichi leda till en så svår kris för kärnkraften? En ny undersökningskommission söker svaret.

Premiärminister Naoto Kan har utnämnt katastrofforskaren Yotaro Hatamura till ordförande i undersökningskommissionen, som har i uppdrag att ta fram "en rättvisande bild av händelserna, oberoende av inflytande från regeringen."

Arbetet inleds idag, tisdag.

Kommissionen har rätt att fråga ut vem som helst om vad som hände vid Fukushima den 11 mars när jordskalv och tsunamivågor slog ut anläggningen med sina sex reaktorer.

Även den japanska myndigheten för strålsäkerhet, Nisa, ska granskas. Kritik har riktats mot att den myndighet som ska granska kärnkraften sorterar under det ministerium som marknadsför kärnenergi.

En halvtidsrapport förväntas mot slutet av året, och en slutrapport nästa sommar. Genomgången kan dock försenas på grund av att personer som behöver frågas ut om händelserna vid kärnkraftverket fortfarande har viktiga uppgifter att sköta, skriver nyhetsbyrån Kyodo.

Håkan Abrahamson

Mer om: Tsunami Fukushima

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt