Energi
Japan fasar ut kärnkraften

Japan överger kärnkraften. Samtidigt ska andelen förnybar energi trefaldigas. Men det kräver att energibolagens monopol bryts upp.
Japan har svängt och vill nu avveckla kärnkraften. Men när och hur är oklart. Förra veckan kom en ny energiplan som säger att kärnkraften fasas ut till 2040, och andelen förnyelsebar energi ökar från dagens tio till 30 procent.
Men bara några dagar senare backade regeringen från att ange ett definitivt slutdatum.
Inför det stundade valet är partierna splittrade. Opinionen är emot fortsatt kärnkraft. Varje fredag sker demonstrationer utanför regeringsbyggnaden. Samtidigt varnar industrin för skenande elpriser om kärnkraften avvecklas.
-Läget är kaotiskt, sammanfattar Tomas Kåberger, professor på Chalmers och tidigare generaldirektör för Energimyndigheten.
Sedan ett år är han ordförande i stiftelsen Japan Renewable Energy Foundation, en privat stiftelse med syfte att skynda på utvecklingen av förnybar energi i Japan efter Fukushima-katastrofen.
Enligt Tomas Kåberger är det egentligen är oviktigt vad som sker 2040. Om Japan ska få fart på sol, vind och andra alternativa energikällor krävs åtgärder nu.
-De verkligt svåra frågorna är hur man ska lösa energibolagens stora finansiella problem och hur man ska få en mer effektiv elmarknad.
I dag har tio kraftbolag monopol på produktion och distribution i varsin del av landet. Av tradition har de stor politisk makt och har gjort stora vinster. Den ineffektiva marknaden har lett till Asiens högsta elpriser.
När nu sol- och vindkraften byggs ut kräver nya energiföretag tillgång till näten, men enligt Tomas Kåberger stoppas den av otydligheter i lagstiftningen.
-Från Tyskland har man kopierat ett system med inmatningstariffer, men kopieringsmaskinen var inte perfekt. Japanerna förstod inte betydelsen av att ha väldigt tydliga och stränga regler för att nya investerare ska komma åt marknaden. Nu kan de stoppas på oklara grunder.
Inmatningstarifferna, som infördes den 1 juli i år, är "löjligt generösa" enligt Tomas Kåberger. Den som i dag investerar i en större solcellsanläggning får ett garanterat pris på drygt fyra kronor per kilowattimme. För vindkraft är ersättningen cirka två kronor.
Systemet har redan lett till en solcellsboom medan det går trögare för vindkraften på grund av krångliga tillståndsprocesser. Samma sak gäller anläggningar för biomassa och för jordvärme där bland annat turistnäringen slår bakut mot exploatering av de heta källorna.
När utbyggnaden tar fart krävs också bättre överföringsmöjligheter mellan elnäten i landets olika delar.
-Snabbast och enklast skulle vara att lägga kablar i havet mellan de platser där det finns eller har funnits kärnkraftverk och man därmed har ledningar in i landet, säger Tomas Kåberger.
En annan tickande bomb är de enorma kostnaderna för Fukushima och avvecklingen av övriga kärnkraftverk.
I juli tog staten över det krisdrabbade kraftbolaget Tepco, ägaren till Fukushima, samtidigt som man sköt till 100 miljarder kronor i stöd.
-Staten kommer att behöva stoppa in flera tusen miljarder kronor bara i Tepco, säger Tomas Kåberger.
I dag är bara två av Japans 50 reaktorer i drift. Kärnkraften har ersatts främst med gas som kommer med båt.
-Förmodligen är det så att de som tjänat mest pengar på det som hänt i Japan är ägarna av gastankers, säger Tomas Kåberger.
Företagen har också blivit bättre på att spara el.
-När man förra året bad både hushåll och företag att spara så var det många företag som hittade väldigt lönsamma sätt att minska sin elanvändning.