Japan avvecklar all kärnkraft

2012-09-17 14:50  
En av sommarens många demonstrationer mot kärnkraft i Tokyo. Foto: AP Photo/Greg Baker/Scanpix

Japan går från att vara en av världens mest kärnkrafttäta länder till att påbörja en fullständig avveckling. Om 30 år ska Japan vara fritt från kärnkraft.

Beslutet togs i fredags av den japanska regeringen. Det går ut på att dagens samtliga 54 kärnkraftverk ska avvecklas fram till kring 2040. Samtidigt ska andelen förnybar energi öka till att utgöra 30 procent av elkonsumtionen. Man har också som mål att minska energiförbrukningen med tio procent i landet, skriver Reuters.

Före Fukushima var planen att bygga ut kärnkraften i Japan. Nu, ett och ett halvt år efter katastrofen, har en folklig opinion tryckt på för att gå i motsatt riktning. Under sommaren har en rad stora demonstrationer med tiotusentals deltagare hållits Japan mot kärnkraft.

Efter Fukushima-olyckan togs alla kärnkraftsanläggningar utom två ur bruk för översyn. Regeringens beslut från fredagen öppnar för att de ska kunna återstartas, om de klarar av säkerhetskraven.

Japan har redan i dag en stor import och förbrukning av olja och av flytande naturgas (LNG).

– Det här är ett fullt möjligt beslut. Men man ska inte avveckla kärnkraft till priset av att börja bränna fossila bränslen, det är inte värt det priset, säger Roger Tiefensee, Centerpartiets miljöpolitiska talesperson.

Kan beslutet i Japan påverka Sverige?

– Det kan säkert påverka den svenska debatten.

Anna Orring

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt