”Jag är mest rädd för de svarta partiklarna”

2012-06-21 07:30  

Östersjön är full av osynligt skräp. Svenska forskare utvecklar en metod för att spåra var fragmenten kommer ifrån.

Svenska hav kryllar av småskärp. Det har flera studier från Lysekilsföretaget N-Research visat. Den senaste gjordes förra sommaren på uppdrag av Naturvårdsverket. Vattenprover från 21 platser analyserades, från norska gränsen till Gävle. De marinbiologiska forskarna hittade massor av fragment som inte hör hemma i havet.

I de fina 10 mikrometersfiltren fastnade fibrer av plast från exempelvis såväl fleecetröjor som naturmaterial som bomull och ylle. De kan ha sköljts ut ur tvättmaskinen och gått rakt igenom reningsverket.

Dessutom fångades i genomsnitt 32 andra partiklar i varje liter vatten, de flesta osynliga för blotta ögat. Förutom plastfragment fanns mängder av små svarta partiklar. De kan ha slitits loss från en asfaltsväg eller ett bildäck. Men enligt N-Researchs vd Fredrik Norén pekar allt mer pekar på att de framför allt kommer från flygaska, från exempelvis sopförbränning.

– Det jag själv är mest rädd för är de svarta partiklarna. De kan vara rika på giftiga ämnen och tungmetaller, säger han.

Partiklarna, som har samma storlek som växtplankton, äts av musslor och andra marina djur och tar sig på så sätt in i näringskedjan. Vilka skador det kan orsaka är inte känt i dag.

Forskarna har analyserat partiklar genom att undersöka hur de reagerar på olika lösningsmedel, vilken smältpunkt de har och med så kallad FTIR-spektroskopi. Nu är målet är att utveckla en identifieringsnyckel som gör det lätt att slå fast vilken typ av partiklar det rör sig om enbart med hjälp av mikroskop.

Charlotta von Schultz

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt