IVL: Bättre återvinna än bränna

2013-06-17 14:44  

Kartonger från drycker är smartast att materialåtervinna. Det visar en ny studie från IVL Svenska Miljöinstitutet.

Mjölk, juice eller blåbärssoppa. Mängder av drycker förpackas i dag i kartonger. Frågan är hur de är miljösmartast att återvinna: genom förbränning med energiåtervinning eller genom materialåtervinning till nya produkter? Det har IVL Svenska Miljöinstitutet nu undersökt på uppdrag av Tetrapack.

-Studien visar att materialåtervinning är att föredra ur ett miljöperspektiv, säger Lisa Hallberg på IVL Svenska Miljöinstitutet.

Materialåtervinning av ett ton dryckeskartong sparar 27 000 MJ energi. Det är 7 000 MJ mer än vad energiåtervinning sparar. Studien visar också att motsvarande klimatbesparing för materialåtervinning är 70 kg koldioxid och 5 kg vid energiåtervinning.

Enligt rapporten återvanns 11 000 ton dryckeskartonger i Sverige förra året. Att återvinna ett ton dryckeskartong jämfört med energiåtervinning sparar idag cirka 7600 MJ energi. Det motsvarar ca 100 000 timmars brinntid för en led-lampa. Uppskalat till förra årets 11 000 ton motsvarar energibesparingen i teorin mer än en miljard timmars brinntid för lågenergilampor. Besparingen av koldioxid motsvarar ett års bilkörning för 210 personbilar.

Vinsterna blir ännu större om plasterna i förpackningarna kan återvinnas. Om hälften av kartongerna återvinns, samtidigt som hälften av plasten gör det, motsvarar energibesparingen i teorin nästan tre miljarder timmars brinntid för lågenergilampor. Besparingen av koldioxid motsvarar ett års bilkörning för 2400 personbilar.

Ulla Karlsson-Ottosson

Mer om: Avfall Energi

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt