ITER söker arbetskraft

2006-11-16 13:10  
Fusionsforskare, en het arbetsmarknad

Nästa vecka blir den officiella starten för fusionsreaktorn ITER vid en ceremoni i Paris. Men redan nu börjar jobben vid detta internationella forskningsprojekt att annonseras. Ny Teknik länkar till intressanta webbsidor.

James R Drake som ansvarar för fusionsforskning vid Euratoms enhet på KTH i Stockholm tycker att det skulle vara hedrande om svenska ingenjörer kunde delta redan tidigt i ITER-projektet.

Till projektet behövs ingenjörer med olika bakgrund, så här öppnar sig möjligheter för många av Ny Tekniks läsare, menar James R Drake.

Planen är att bygget av fusionsreaktorn ska inledas i franska Cadarache nästa år. Sedan ska reaktorn tas i drift 2016. Av de parter som deltar är EU den största enskilda finansiären.

Kostnaden för fusionsprojektet uppskattas i dagens läge till omkring 100 miljarder kronor. I slutet av detta århundrade hoppas forskarna att fusionsenergin svarar för huvuddelen av elproduktionen i världen.

Håkan Abrahamson

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt