It lika stor koldioxid-bov som flyget

2008-04-15 23:00  
Globala IT-nätet Foto: Jonas Askergren

Flygplan är stora, bullriga och släpper ut avgaser. Datorer är små, tysta och helt utan synliga utsläpp. Men nya beräkningar visar att den globala it-användningen står för två procent av de totala koldioxidutsläppen.

It-industrin har ett stort ansvar för klimatfrågan. Det visar analysfirman Gartner i sin utredning om koldioxidutsläppen i de båda branscherna.

- Det är enkelt att peka på ett stort flygplan och säga "se på det, det måste göra av med mängder av energi", säger Rakesh Kumar, analytiker på Gartner.

- Flygindustrin får kritik för sin negativa miljöpåverkan, medan ytterst få pratar om koldioxidutsläppen som it-industrin orsakar, säger han.

Annorlunda ser det ut när utsläppen från alla servrar, routrar, kylanläggningar och datorer summeras. Gartners beräkningar visar att världens it-utrustning står för två procent av de totala koldioxidutsläppen - lika mycket som flygindustrin.

- Men det börjar hända något. Myndigheter i både USA och Europa har fått upp ögonen för det här, säger Rakesh Kumar.

Men det är inte bara lagstiftarna som tittar på it-branschens negativa miljöpåverkan. It-branschen har gjort "grön it" till ett av sina hetaste buzzwords.

- Historiskt har företag och kunder bara varit intresserade av utrustning som gör jobbet snabbare, har mer minne och så vidare. Men sedan två år tillbaka försöker allt fler balansera med bättre energieffektivitet. Än så länge är mycket marknadsföringssnack, men inte allt, säger Rakesh Kumar.

Enligt Gartner står datorhallarna för en tredjedel av koldioxidutsläppen från it. Att det är just den tredjedelen som fått branschens uppmärksamhet beror enligt Rakesh Kumar på att servermarknaden är betydligt större än den för skrivbordsdatorer, räknat i kronor, och därmed viktigare för tillverkarna att positionera sig på, men också på att det är utsläpp som är förhållandevis lätta att göra något åt.

- I datorhallarna är ny teknik lösningen. Effektivare strömförsörjning, smartare kylning och virtualisering, till exempel. Den tredjedel av utsläppen som orsakas av utrustningen i kontorsmiljöer är besvärligare, eftersom det även kräver ett förändrat beteende hos användarna.

Enligt Rakesh får hårdvarutillverkarna bära hundhuvudet, medan mjukvaruföretagen kommer betydligt lindrigare undan.

- De ser inte miljöproblemet som sitt, men de måste tänka om. Programvara som använder fler klockcykler än nödvändigt påverkar så klart energianvändningen negativt.

Relaterade dokument

Anders Thoresson

Mer om: Koldioxid servrar

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt