Island får hjälp att exportera vulkankraft

2010-04-16 09:06  

Isländska energiföretaget Orkuveita Reykjavikur och japanska Mitsubishi ska tillsammans exploatera värme från underjorden runt om i världen.

Samtidigt som den isländska vulkaniska aktiviteten gjorde sig påmind i norra Europa slöt isländska geotermiföretaget Orkuveita Reykjavikurs ordförande Guolaugur Sverrisson och Mitsubishi Heavy Industries vice vd Ihiro Fukue avtal om att sälja geotermisk energi på olika håll i världen.

Isländska OR som är landets största elleverantör från geotermiska kraftverk, har redan kontakter med kunder på olika håll i världen om utveckling av geotermisk energi, främst då i Afrika.

Mitsubishi har samarbetat med OR i två decennier och levererat utrustning till 13 av bolagets geotermikraftverk, samt utrustning till ytterligare två geotermikraftverk. Runt om i världen har Mitsubishi installerat utrustning till sammanlagt 100 geotermiska kraftverk.

Håkan Abrahamson

Mer om: Vulkanaska Vulkan

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt