Irans första reaktor in på nätet

2011-09-05 12:49  
Anläggningen i Bushehr började byggas på 1970-talet. Foto: Scanpix

Det första iranska kärnkraftverket, Bushehr, har efter stora förseningar nu börjat leverera ström till elnätet.

1000 megawattsreaktorn ska formellt invigas den 12 september, men den iranska nyhetsbyrån Irna rapporterade på söndagen att reaktorn redan nu fasats in på elnätet. Inledningsvis bara med 6 procents kapacitet, till invigningen ska den arbeta med 40 procent kapacitet.

Reaktorn började byggas på 1970-talet av tyska Siemens. Efter revolutionen 1979 drog sig tyskarna ur projektet, det återupptogs av ryska intressen på 1990-talet.

Driftsättningen av anläggningen i Bushehr har varit en känslig fråga i och med att Iran hävdar rätten att upparbeta uran. Främst Israel och USA har motsatt sig det iranska upparbetningsprojektet, som de menar kan utökas från bränsleframställning till komponenter i kärnvapen.

Iran hävdar dock att det upparbetade uranet endast ska användas som bränsle i kärnreaktorer. Landet har planer på att skaffa ett större antal kärnkraftverk för elproduktion, som idag är baserad på fossila bränslen. Den olja som landet producerar vill man hellre sälja på världsmarknaden.

Till reaktorn i Bushehr är det dock ryskt bränsle som levereras, och ryssarna har krävt att även få ta tillbaka det använda bränslet.

Håkan Abrahamson

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt