Iran vill ha japansk kärnkraft

2015-03-03 10:44  
Japansk kärnkraft intresserar Iran. Här en anläggning från Mitsubishi. Foto: Mitsubishi

Inför hoppet om hävda sanktioner mot Iran visar landet klart intresse av att köpa kärnreaktorer från Japan.

Förhandlingarna i schweiziska Montreux mellan Iran och de fem ständiga medlemmarna i FN:s säkerhetsråd samt Tyskland, syftar till att försäkra omvärlden att Iran inte utvecklar kärnvapen. I gengäld ska då USA och EU häva sanktionerna mot landet. Resultat av förhandlingarna väntas i slutet av den här månaden.

I en intervju i den japanska tidningen Mainichi säger vice chefen för Irans atomenergiorgan AEOI, Behrouz Kamalvandi, att landet vill fortsätta att bygga ut sin kärnenergiproduktion, och att man då särskilt vänder sig till Japan.

Idag finns endast en reaktor i landet, placerad i Bushehr och ryskbyggd. Iran och Ryssland har dessutom kommit överens om ytterligare två ryskbyggda reaktorer. Dessa tre reaktorer får en sammanlagd effekt av 3100 megawatt.

Dessutom finns diskussioner om ytterligare sex reaktorer. Kamalvandi säger i intervjun att han är medveten om att Japan stödjer sanktionerna mot Iran, men säger att om sanktionerna hävs har Japan goda chanser att kunna få leverera kärnreaktorer till Iran.

Landet har planer på att producera 10 procent av sin el med hjälp av kärnkraft. För detta behövs reaktorer med en sammanlagd effekt om 9000 megawatt.

- Japan har teknik och kunnande för storskaliga kärnkraftverk, säger Kamalvandi, som också anser att Iran har haft goda relationer med Japan under lång tid.

Han tillägger att om omständigheterna kring sanktionerna ändras så att Japan kan sälja kärnreaktorer, då vill Iran köpa.

Håkan Abrahamson

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt