Iran på väg att passera kärnavtalets gränser

2019-06-17 14:10  
Irans president Hassa Rouhani. Foto: TT/AP/Ebrahim Noroozi

Iran kommer att överskrida de gränser som formulerats för anrikat uran i det globala kärnenergiavtalet från den 27 juni, meddelar atomenergimyndigheten.

Irans depåer, som begränsats i avtalet, ökar enligt uttalandet med snabbare takt varje dag.

– I dag har nedräkningen börjat mot att överskrida 300 kilo anrikat uran. Om tio dagar kommer vi att passera gränsen, säger Behrouz Kamalvandi, talesperson för Irans atomenergimyndighet vid en tv-sänd presskonferens.

Överskridningen kommer att upphävas när "andra parter lever upp till sina åtaganden", säger han från kärnkraftverket i Arak, sydväst om Teheran.

Behrouz Kamalvandi lägger till att det fortfarande finns tid för andra länder att hjälpa till att skydda Iran från amerikanska sanktioner, men att länderna i så fall måste börja agera i stället för att bara prata.

Tyskland uppmanar Iran att fortsätta följa överenskommelsen.

Vill rädda avtalet

President Hassan Rohani sade den 8 maj i år, på dagen ett år efter att USA meddelat att landet drog sig ur avtalet, att Iran skulle sluta följa de begränsningar om depåer av tungt vatten och anrikat uran som preciserats i avtalet.

Han sade då att åtgärden var ett svar på USA:s tillbakadragande och att hans ultimatum syftade till att rädda avtalet.

Iran har även hotat med att ytterligare minska på åtagandena i avtalet den 8 juli om de kvarvarande länderna - Storbritannien, Kina, Frankrike, Tyskland och Ryssland - inte hjälper till att skydda Iran från de amerikanska sanktionerna.

Ökade spänningar

I avtalet från 2015 lovade Iran att minska sin kapacitet inom kärnenergi under flera år och tillåta internationella observatörer i landet, i utbyte mot lättnader av internationella sanktioner. Antalet avancerade centrifuger för anrikning av uran begränsades och anrikningen sattes till max 3,67 procent, betydligt lägre än de runt 90 procent som krävs för att användas till kärnvapen.

Spänningarna mellan länderna har ökat sedan USA drog sig ur avtalet och samtidigt aviserade nya ekonomiska sanktioner mot Iran. USA har ökat sin militära närvaro i området och terrorstämplat det iranska revolutionsgardet.

Iran svarade med att stämpla USA:s väpnade styrkor som en terrororganisation.

USA har lagt skulden på Iran för attackerna mot två tankerfartyg i Omanbukten förra veckan, men Iran nekar till anklagelserna.

Mer om: Iran Kärnenergi

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt