Iran återupptar samtal om kärnkraft med Ryssland

2018-08-27 10:57  
Iransk president Hassan Rouhani och Rysslands president Vladimir Putin under ett möte i Kina, juni 2018. Foto: AP Photo/Alexander Zemlianichenko/TT

De båda länderna ska fortsätta sitt samarbete där Ryssland har ett avtal att bygga fler reaktorer i Iran.

Teheran har återupptagit samtalen med Moskva om att bygga ett nytt kärnkraftverk i Iran med en kapacitet på upp till 3.000 megawatt, uppger Irans energiminister för nyhetsbyrån Tasnim.

Landet har i dagsläget en kärnenergikapacitet på 1.000 megawatt.

Läs mer: Iran förbereder högre urankapacitet

Det finns redan en ryskbyggd reaktor i Bushehr. Men enligt ett avtal med Moskva ska Ryssland bygga uppåt åtta ytterligare reaktorer i Iran.

USA drog sig i maj ur det kärnenergiavtal som slutits mellan Iran och flera andra stormakter. Avtalet syftade till att minska Teherans möjligheter att utveckla kärnvapen i utbyte mot att sanktioner mot landet lyftes.

Läs mer: Uppsagda kärnenergiavtalet kan ge sanktioner för svenska företag

I augusti återinförde Washington sanktioner mot Iran och hotade med att straffa utländska företag som gör affärer med landet.

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt