IPCC: Människan orsakar uppvärmningen

2013-09-27 09:07  

Det är extremt sannolikt att människan orsakat den globala uppvärmningen, uppgert FN:s klimatpanel IPCC. – För att begränsa en fortsatt uppvärmning kommer det att krävas kraftiga åtgärder, säger Thomas Stocker, ordförande i IPCC:s första arbetsgrupp.

Det var trötta medlemmar i FN:s klimatpanel IPCC som under presskonferensen presenterade sin nya klimatrapport. En rapport som blev klar först klockan fem under fredagsmorgonen.

Och jämfört med IPCC:s förra rapport, som kom 2007, har IPCC blivit ännu säkrare på sin sak. FN:s klimatpanel säger att det med 95 procents säkerhet är människans utsläpp av växthusgaser, som ligger bakom den globala uppvärmningen. 2007 var motsvarande siffra 90 procent.

De senaste tre decennierna är de varmaste jämfört med alla andra decennier sedan 1850. Det konstaterar FN:s klimatpanel IPCC i sin senaste klimatrapport som släpptes under fredagen i Stockholm. Efter en intensiv vecka med möten och sammanträden enades över 250 klimatdelegater från mer än 100 länder om att människan med största sannolikhet ligger bakom den globala uppvärmningen.

Temperaturhöjningen mot slutet av detta århundrade tros bli minst 1,5 grader, jämfört med åren 1850-1900.

– Det är troligt att temperaturen kommer att stiga mer än två grader i våra värsta scenarier. Värmeböljor kommer att inträffa oftare och stanna längre. Våtområden kommer att få mer regn medan torra områden blir torrare, säger Thomas Stocker i ett uttalande.

Han får medhåll av sin medordförande för IPCC:s första arbetsgrupp: Quin Dahe.

– När haven värms upp, och glaciärerna smälter kommer havsnivån att höjas, men det kommer att ske snabbare än vad vi upplevt hittills under de närmast passerade 40 åren, säger Quin Dahe.

Klimatpanelen är helt säker på att världshavens yta värmts upp från 1971 fram till idag. Havet har också ackumulerat mer än 90 procent av all energi mellan 1971 och 2010 anser IPCC.

– Även om vi slutar släppa ut koldioxid kommer effekterna av de utsläpp vi gjort fram till idag att fortsätta verka i flera decennier framöver, säger Thomas Stocker.

Vad gäller atmosfären så konstaterar IPCC att koncentrationen av koldioxid har ökat med 40 procent sedan den förindustriella tiden.

IPCC:s slutsatser baseras på fyra scenarier av framtida koncentrationer av växthusgaser och aerosoler.

Stefan Nordberg

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt