IPCC: Här är enda sättet att stoppa global uppvärmning

2013-09-26 08:55  

Enda sättet att stoppa den globala uppvärmningen är en massiv insats för att ändra kemin i atmosfären. Det är en av slutsatserna i den nya klimatrapporten enligt tidningen New Scientist.

I morgon fredag offentliggör den internationella klimatpanelen IPCC sin senaste rapport i Stockholm. Enligt tidningen New Scientist innehåller den en skarp varning till världens ledare om att den globala uppvärmningen inte går att stoppa utan massiva insatser som att förändra sammansättningen i atmosfären.

Enligt tidningen så kommer uppvärmningen på grund av koldioxidutsläpp att vara konstant under många sekel även om utsläppen helt upphör.

Bara om utsläppen blir ”starkt negativa” går det att vända utvecklingen enligt IPCC, skriver New Scientist.

IPCC har aldrig tidigare tagit upp geoengineering, det vill säga storskalig manipulering av klimatet, i någon av sina rapporter. Enligt en artikel i förra veckan i the Guardian trycker Ryssland på för att sådana metoder ska användas för att vända utvecklingen.

Geoengineering är ett begrepp som spänner över många metoder att avsiktligt påverka klimatet. Det handlar till exempel om att spraya svavelpartiklar i stratosfären för att svalka ner planeten.

Kostgjorda moln och gigantiska speglar i rymden för att leda bort solljuset är andra tekniker som diskuteras.

Riskerna är dock betydande. Den vetenskapliga basen är svag och storskaliga experiment är förenade med stora risker.

Marie Alpman

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt