Interpol varnar utsläppshandeln

2013-08-08 13:34  

Interpol varnar för ökade brottsrisker kring handeln med utsläppsrätter. Nuvarande värdet bedöms uppgå till 176 miljarder dollar, enligt Världsbanken.

I en skriftlig vägledning som riktar sig till industriföretag och statliga myndigheter varnar den internationella polisbyrån Interpol för att kriminella gäng ägnar allt större intresse för handeln med utsläppsrätter.

Handeln är ett ekonomiskt styrmedel som syftar till att minska utsläppen av växthusgaser. Industriföretag kan både vara köpare och säljare av "ransoner" som fördelas per nation och som medger utsläpp av koldioxid.

Enligt Interpol utgör utsläppshandeln en av de snabbast växande marknaderna i världen. Världsbanken uppskattar dess nuvarande värde till 176 miljarder amerikanska dollar, eller dryga 1 200 miljarder svenska kronor.

Handeln är särskilt sårbar för kriminalitet, varnar Interpol i ett pressmeddelande. Det senare eftersom den inbegriper väldiga summor pengar som investeras i en marknad som är bristfälligt övervakad. Särskilt varnar man för bedrägerier, insiderhandel, pengatvätt och cyberbrottslighet. Man presenterar också konkreta fall, där exempelvis information förfalskats och där mutor förekommit.

- Det är absolut nödvändigt att utsläppshandeln förblir säker från bedrägerier, inte bara för att skydda de finansiella investeringarna utan också för att den globala miljön är beroende av den, säger Andrew Lauterback, senior brottsrådgivare vid USAs miljöbyrå och ordförande i Interpols miljöbrottskommitté.

Åtta bolag som arbetat med utsläppshandeln stängdes nyligen av från den europeiska handeln på grund av missbruk, uppger Interpol.

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt